Jadłospisy układane są przez intendenta i zatwierdzane przez Dyrektora z uwzględnieniem zasad zawartych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 26.08.2015r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemy oświaty oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach oraz Ustawy z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r. poz. 594).
Zdajemy sobie sprawę, że w żywieniu dzieci ważna jest nie tylko ilość i wielkość posiłków, ale także ich jakość i regularność spożywania. Dlatego staramy się również urozmaicać posiłki pod względem smaku, zapachu, koloru oraz konsystencji poszczególnych potraw. Uwzględniamy pory roku i sezonowość występowania niektórych owoców i warzyw, włączamy do jadłospisu tradycyjne dania związane np. ze zbliżającym się świętem, czy regionem naszego kraju. Stosujemy różnorodne techniki m.in. gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, pieczenie, smażenie, zapiekanie, duszenie itp. Wszystkie posiłki są przygotowywane zgodnie z podstawowymi zasadami higieny.
Jadłospis
PONIEDZIAŁEK 29.04.2024
I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu
Tosty (1) ze szynką i żółtym serem, ketchup, rukola, ogórek zielony, kawa zbożowa(1) na mleku(7) lub napoju owsianym(1)
II POSIŁEK
Zupa jarzynowa z ziemniakami, nagotowana na wywarze mięsno –warzywnym(9), lemoniada truskawkowa
Deser : biszkopty, talarki marchwi
III POSIŁEK
Makaron z pszenicy durum(1) z białym serem (7), cynamonem i cukrem trzcinowym, woda z cytryną i miętą
Deser: jabłko
IV POSIŁEK
Przekąska: morela suszona
WTOREK 30.04.2024
I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu
Pieczywo mieszane (1) z masłem (7), łosoś wędzony (4), twarożek wiedeński (7), pomidor, szczypiorek, herbata rumiankowa
II POSIŁEK
Zupa szczawiowa z jajkiem(3) i ziemniakami, nagotowana na wywarze mięsno-warzywnym (9), lemoniada malinowa
Deser : kefir naturalny (7)
III POSIŁEK
Gulasz wieprzowy(1), kasza gryczana, surówka z czerwonej kapusty, sok jabłkowo-wiśniowy 100% tłoczony
Deser: ciastko owsiane z agrestem(1,3)
IV POSIŁEK
Przekąska: kalarepa
CZWARTEK 02.05.2024
I POSIŁEK – w formie szwedzkiego stołu
Wafle kukurydziane (1) z masłem (7), zupa mleczna z płatkami jaglanymi na mleku (7) lub napoju owsianym (1), powidła śliwkowe, rodzynki, herbata miętowa
II POSIŁEK
Zupa pomidorowa z ryżem parabolicznym, nagotowana na wywarze mięsno-warzywnym (9), herbata lipowa
Deser: mus owocowy: banan, truskawka, jabłko, brzoskwinia
III POSIŁEK
Jajecznica (3,7), ziemniaki z koperkiem, szpinak (7), sok jabłkowy
Deser: maślanka naturalna (7)
IV POSIŁEK
Przekąska: pestki dyni
Liczby w nawiasach (1-14) symbolizują w potrawie alergeny,
ALERGENY W ŻYWNOŚCI: 1 – gluten , 2 – skorupiaki , 3 – jaja , 4 – ryby , 5 – orzeszki ziemne , 6 – soja , 7 – laktoza , 8 – orzechy , 9 – seler , 10 – gorczyca , 11 – nasiona sezamu , 12 – dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg , 13 – łubin , 14 – mięczaki.
Wędliny mogą zawierać śladowe ilości9, 10, 11według oświadczenia producenta